Hardware

MediaTek procesori stižu iz Intelovih pogona

MediaTek procesori stižu iz Intelovih pogona
Foto: Pixabay | MediaTek procesori stižu iz Intelovih pogona
N.N.

Nakon što je objavio pružanje nove vrste usluge partnerima u vidu ekspertize na dizajnu i proizvodnji čipova po želji kupaca, a što u prevodu znači da ukoliko imate dovoljno para možete praviti sopstvene procesore u pogonima kompanije Intel, dobio je novog partnera – ni manje ni više već kompaniju MediaTek.

Nešto ranije, uslugu proizvodnje procesora pod okriljem Intela su odlučili da isprobaju američke kompanije Qualcomm i Amazon.

Naime, Qualcomm  bi trebao da bude jedan od prvih korisnika proizvoda Intel 18A tehnologije, tačnije rečeno procesora sa 1.8 nm tranzistorima.

Mnogi će reći da Intel sam sebi puca u noge, proizvodeći čipove za potrebe konkurencije. Stvari nisu tako jednostavne kao što se može učiniti na prvi pogled.

 Intel se bavi topljenjem i izradom silicijumskih "kolača" iz kojih se dobijaju čipovi tj. procesori.

Najjači konkurent u ovom poslu mu je tajvanski TSMC, a upravo jedan od njegovih najvećih kupaca je pomenuti MediaTek. Sad je bar malo jasnije zašto je Intel odlučio da sklopi posao sa MediaTek-om.

Nije samo u pitanju tek klasična uslužna proizvodnja za potrebe druge kompanije, već je ovog puta Intel otišao korak dalje i razvio specijalno za potrebe MediaTek-a, novi Intel 16" proizvodni proces koji je zapravo varijanta Intel 16nm tehnologije kao svojevrsne varijacije 22nm FinFET Low Power proizvodnog procesa osvojenog, sada već davne 2018. godine.

Prema informacijama Intela, novi poostupak će biti spreman do kraja godine, a masovna proizvodnja procesora, počinje 2023. godine.  

Možda su mnogi od vas očekivali da će MediaTek proizvoditi svoje "flegšip" Dimensity procesore, ali nije tako - bar ne za početak ove saradnje. Kako prve informacije govore u pitanju će biti IoT i Wi-Fi čipovi za kojima trenutno vlada velika potražnja.

Inače, pored MediaTek-a, sve češće se pominje dolazak Nvidie pod okrilje Intela kao korisnika usluge izrade silicijumskih legura za potrebe proizvodnje GPU i SoC čipova.

(benchmark.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije