Hardware

Microsoft priznao: Xbox gubi u ratu konzola

Microsoft priznao: Xbox gubi u ratu konzola
Foto: Pixabay | Microsoft priznao: Xbox gubi u ratu konzola

"Ratovi konzola" se ovde odnose na stalna natezanja između proizvođača poput Nintenda, Sonyja i Microsofta kako bi dominirali tržištem i nadmašili svoje suparnike u određenoj generaciji hardvera.

Današnji dan označava početak slučaja Federalne trgovinske komisije SAD-a protiv Microsofta, dok se kompanija borila s regulatorom da odobri njen pokušaj akvizicije Activision Blizzarda. U tom procesu, Microsoft želi da pokaže da Xbox nije dominantan na tržištu, čime bi izgledao manje dominantan u preuzimanju kompanije.

Ipak, kao dio ove strategije, Microsoft priznaje da je Xbox "izgubio ratove konzola". Kako je objavio The Verge , Xbox navodi da je 2021. godine imao samo 16% ukupne prodaje konzola, a iste godine je imao samo 21% ukupnog broja konzola. Ne znamo je li to samo u SAD-u ili u čitavom svijetu.

Nažalost, Xbox sakriva dijelove u kojima otkriva koji procenat Nintendo i PlayStation kontrolišu na cjelokupnom tržištu konzola. Potrebno je istaći da je Nintendo Switch pobjeđivao PS5 2021. godine, s obzirom na manjak zaliha Sony konzole u to vrijeme, ali svakako bi bilo zanimljivo znati koliko.

Veoma je čudno da Xbox prizna ove brojke u javnosti. Kompanija se očigledno ne boji da prizna poraz – ako to znači da se obezbjedi njihov pokušaj preuzimanja Activision Blizzarda.

Možemo očekivati ​​da će "fanbojevi" započeti internet ratove zbog ovih tvrdnji, bilo da se fanovi PlayStationa sukobljavaju s fanovima Xboxa, ili pokušavaju nekako da opovrgnu ove Microsoftove statistike i na neki način stave te brojke u kontekst drugačiji od onog koji nudi Microsoft.

Ovo je očigledno ono što Microsoft misli da će mu biti potrebno da dobije Activision Blizzard, a cijena za to očigledno ne može biti veća, prenosi Bajtbox.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije