Hardware

Pratite nas na Google news

Na aukciji najopasniji kompjuter na svijetu

Na aukciji najopasniji kompjuter na svijetu
Foto: Ilustracija | Na aukciji najopasniji kompjuter na svijetu
N.N.

Djelo internet umjetnika Gua O Donga obični je prenosni računar u koji su postavljeni primjerci šest najopasnijih zlonamjernih softvera na svijetu. S tim laptopom nećete imati problema dok ga ne povežete s internetom ili na njega priključite USB stik.

Umjetnik kaže da je htio apstraktnim (ali ipak stvarnim) prijetnjama digitalnog svijeta dati čvrst, opipljiv oblik. Šest virusa kojima je namjerno zaražen Samsungov laptop NC10-14GB odabrao je prema razmjerama ekonomske štete koju su nanijeli (ukupno oko 95 milijardi američkih dolara).

Među njima su virus ILoveYou, koji je 2000. godine kružio svijetom kao dio e-pošte i ucjenjivački softver WannaCry, koji je zaključavao računare u bolnicama i tvornicama širom svijeta prije dvije godine.

Ucnjenjivački zlonamjerni softver i dalje predstavlja veliku prijetnju. Na primjer, tokom prošlog mjeseca poharao je grad Baltimor u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je paralisao lokalnu upravu i njene servise.

Rad "The Persistence Of Chaos" naručila je firma za kompjutersku bezbjednost "DeepInstinct". Ponuđen je na aukciji, trenutna cijena mu je nešto više od 1,2 miliona američkih dolara, piše "Verge".

(Tporetal.hr)

Najčitanije