Hardware

Nakon nekoliko godina, tržište GPU-ova se konačno normalizuje

Nakon nekoliko godina, tržište GPU-ova se konačno normalizuje
Foto: Twitter / Printscreen | Nakon nekoliko godina, tržište GPU-ova se konačno normalizuje

​U proteklih nekoliko godina bilo je gotovo nemoguće kupiti neku ozbiljniju grafičku kartu po normalnim (preporučenim) cijenama. Međutim, tome je izgleda došao kraj. Analitičari iz John Peddie Research (JPR) kompanije objavili su da su, poslije dvije godine pada, isporuka GPU-ova, gledano kvartalno i godišnje, raste. To se događa posljednja dva kvartala, što ukazuje da su se stvari u industriji proizvodnje GPU-ova stabilizovale.

JPR navodi da je rast isporuke GPU-ova 16.8 procenata u odnosu na Q2 ove godine, odnosno 36.6 procenata u odnosu na prije godinu dana (obračunati su i integrisani i nezavisni GPU-ovi). Kada se gleda samo tržište grafičkih karti, rast je još veći, 37.4 procenta, u odnosu na Q2. Kada se sagledava stanje u odnosu na ovaj period, primjetna je znatno veća dostupnost GPU-ova u rangu između 200 i 300 dolara. Među njima najprodavaniji su GeForce RTX 4060, Radeon RX 7600, Arc A770 i Arc A750 modeli, koji prije godinu dana nisu bili u ponudi, ili su se tek pojavili na tržištu. U izvještaju se kaže i da su ponuda i potražnja (konačno) usaglašene, što nije bio slučaj u prethodnih nekoliko godina.

Slične izvještaje objavili su i Nvidia i AMD. Nvidia je navela da je njihov prihod porastao za 15 procenata u posljednjem kvartalu, odnosno za 81 procenat u odnosu na prošlu godinu. Sa kvartalnim prihodom od 2.86 milijardi dolara, Nvidia gaming divizija je na drugom mjestu, odmah iza Data Center divizije (čiji prihodi su u istom periodu bili 14.51 milijardu dolara).

AMD-ova gaming divizija je imala pad od 8 procenata na godišnjem nivou, iako kompanija kaže da je to uglavnom zbog pada njenog "polu-prilagođenog prihoda“, odnosno čipova koji idu u proizvode kao što su Xbox, PlayStation i Steam Deck konzole. Ako se gleda samo prodaja Radeon GPU-ova, ona je porasla u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče segragacije tržišta, možemo da kažemo da cjenovni rang ispod 200 dolara gotovo da ne postoji. Jedini izuzeci u tom segmentu su su Intel Arc A580 i Arc A380 grafičke karte. Sa druge strane, najskuplji GPU-ovi se i dalje prodaju za 1000 i više dolara, a na primjer, RTX 4090 postaje sve skuplji jer mu raste popularnost zbog AI aplikacija, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije