Hardware

Pratite nas na Google news

‘Night Mode’ na telefonima utiče na kvalitet sna

‘Night Mode’ na telefonima utiče na kvalitet sna
Foto: N.N. | ‘Night Mode’ na telefonima utiče na kvalitet sna
N.N.

Posljednjih godina je sve više studija čiji rezultati ukazuju na to da plavo svjetlo sa ekrana naših uređaja negativno utiče na san, te remeti faze spavanja, pa u slučaju da su ekrani stalno uključeni korisnici ne dobijaju potreban odmor čak i kada im pođe za rukom da zaspe.

Upravo zbog navedenih problema mnoge kompanije pokušavaju da „utople“ svjetlo na displejevima svojih uređaja, ali se čini da ekrani sa toplijim svjetlom nisu efektni kao što se očekivalo. Tako su eksperti sa Univerziteta u Mančesteru utvrdili da je žuto svjetlo podjednako štetno kao i plavo, ako ne i štetnije.

Radi se o tome da su istraživanja o plavom svjetlu nastala prije 20 godina, i da se tom prilikom utvrdilo da melanopsin – protein koji se nalazi u oku i koji je odgovoran za regulisanje „unutrašnjeg sata“ – negativno reaguje na ovu vrstu svjetla.

Nova istraživanja sprovedena na miševima ukazuju na to da je žuto svjetlo podjednako štetno, pa čak da je plavo možda bolje, budući da, kada je prigušeno, više opušta od žutog. Iako je studija sprovedena samo na miševima, naučnici tvrde da se odnosi i na ljude, tako da je najbolje da se uređaji nađu što dalje od kreveta i da se spava u mraku.

(Ubergizmo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije