Hardware

Nowatch, sat koji to nije, unaprijed predviđa stres

Nowatch, sat koji to nije, unaprijed predviđa stres
Foto: Nowatch/Screenshot | Nowatch sat, koji to nije, unaprijed predviđa stres
N.N.

Kompanija Nowatch nudi korisniku pregršt funkcija koje se i očekuju od uređaja koji prati različite parametre zdravstvenog stanja. Sam interfejs za komunikaciju uređaja sa korisnikom ima potpuno drugačiji pristup od standardnih koji svojim izgledom podsjećaju na jednostavnije verzije onih na mobilnim telefonima, poput Apple, Samsung i sličnih pametnih satova.

Umjesto toga, uređaj koji je napravio Nowatch ne koristi ekran. Lijepo izgleda poput nakita i koristi naličje napravljeno od poludragog kamena. Tako je spolja, a unutra je spakovana napredna tehnologija za praćenje zdravlja.

Uređaj koristi Philips EDA (Electrodermal Activity) Biosensing Technology, koja prati rad znojnih žlijezda tako što neprekidno prati i mjeri elektro-aktivnost kože. Primijenjena tehnologija šalje slabu, po čovječiji organizam neškodljivu struju i mjeri promjene između dvije tačke u provodljivosti struje tokom određenog vremena.

Predstavnik kompanije je izjavio kako namjerno nisu uključili opciju prikaza tačnog vremena na uređaju, jer ovo nije gedžet za zabavu i razonodu. Nowatch je namijenjen onima koji žele ozbiljan uređaj kao spoj nauke i tehnologije i da pri tome lijepo izgleda poput nakita.

Ovaj nesvakidašnji pametni sat koji to zapravo i nije, u stanju je da procijeni nivo stresa i pri tome korisniku šalje suptilne vibracije kako bi ovaj bio svjestan svog emotivnog stanja i nivoa stresa pod kojim se trenutno nalazi. Nowatch je sposoban da nauči bioritam korisnika uređaja sa ciljem da neprekidno mjeri i podsjeća korisnika na njegovo raspoloženje.

"Imamo način da predvidimo osjećaj stresa sat vremena unaprijed. Trudimo se da vidimo na koji način su ekstremno stresne situacije povezane sa navikama, i trudimo se da ljudima pomognemo da promijene njihove navike, ili određene šablone u ponašanju koji bi uticali na navike poslije nekog vremena“, navode iz kompanije, prenosi Benchmark.

Cijena uređaja na SAD tržištu iznosiće 500 dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije