Hardware

Otkrivene specifikacije konzole PlayStation 5

Otkrivene specifikacije konzole PlayStation 5
Foto: Pixabay | Otkrivene specifikacije konzole PlayStation 5

Kompanija Sony zvanično je objavila specifikacije svoje nadolazeće konzole PlayStation 5.

Nakon mjeseci čekanja, nagađanja i curenja informacija, Sony je otkrio specifikacije konzole PS5 koja će se pojaviti u prodaji u vrijeme Božića.

PS5 će imati prilagođeni osmojezgreni AMD ZEN 2 procesor klokovan na 3,5GHz (varijabilna frekvencija) i GPU-u jedinicu baziranu na AMD-ovom RDNA-2 hardveru koji obećava 10,28 teraflopa grafičke snage i 36 računarskih jedinica klokovanih na 2,23 GHz (takođe varijabilna frekvencija).

Takođ, imaće 16 GB GDDR6 RAM-a i prilagođeni SSD od 825 GB za koji je Sony ranije obećao da će biti veoma brz.

Upravo je to jedna od najvećih tehničkih novosti je već najavljena prošle godine, a to je prelazak na SSD memoriju kada je riječ o glavnom hard driveu konzole. PS5 će biti mnogo brži od konzole PS4.

Nova konzola neće biti ograničena samo na SSD, nego će podržavati i USB drive. Takođe 4K Blu-ray drive će i dalje podržavati diskove, ali će te igre i dalje morati biti instalirane na interni SSD.

Rival novoj Sonyjevoj konzoli biće Microsoftov Xbox Series X sa istim AMD procesorom i grafikom, ali će imati i osmojezgreni procesor klokovan na 3,8 GHz, GPU jedinicu s 12 teraflopa grafičke snage i 52 računarske jedinice klokovane na 1,825 Ghz, 16 GB GDDR6 RAMA i 1 TB SSD-a.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije