Hardware

Ovo su znaci da vam je telefon hakovan

Ovo su znaci da vam je telefon hakovan
Foto: Ilustracija/Arhiva | Ovo su znaci da vam je telefon hakovan

Da li ste se nekada zapitali na koji način možete da znate da vam je telefon hakovan?

Spor rad uređaja je uobičajeno prva naznaka da se neko neprimjećeno ušunjao. Pored toga, baterija se previše brzo prazni, a aplikacije ne rade kako treba.

Ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na to da je telefon možda hakovan, a napadi se u najvećoj mjeri izvode preko skrivene instalacije zlonamjernog softvera.

Takav softver do smartfona dolazi putem interneta ili preko kablovske veze sa drugim računarom. Na primjer, do ovoga može doći kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedina indikacija biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Ali kasnije će telefon sam početi da daje signale o probijanju. Prije ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu i nešto će krenuti po zlu.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbjednih izvora i izbegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savjetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji da ste hakovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije