Hardware

Poznat razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte tope

Poznat razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte tope
Foto: Trusted Reviews | Poznat razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte tope

Nakon što su korisnici počli da prijavljuju topljenje i paljenje RTX 4090 12VHPWR adaptera, Nvidia je u svoje ruke preuzela istragu o ovome.

Od strane Nvidije još nema zvaničnih informacija, ali se zahvaljujući disekciji Nvidia 12VHPWR adaptera najvjerovatnije otkrio glavni razlog pomenutih problema.

Jednostavno rečeno, sam 12VHPWR konektor bi trebalo da je bezbjedan, ali adapter koji Nvidia isporučujue uz nove RTX 4090 grafičke karte može da izazove ozbiljne probleme.

U izvještajima o paljenju RTX 4090 GPU-ova, koji su se do sada pojavili, korišćen je 12VHPWR adapter. Tim iz Igors Laba je izvršio eksperoment sa rastavljanjem Nvidijinog adaptera i otkrio je nekoliko problema u kvalitetu izrade.

Na primjer, tačke lemljenja su slabe, dok su mostovi pretanki i oba elementa mogu lako da se polome kada se kabl savije ili zapetlja.

Izvještaj zaključuje da je najveći razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte se tope loša izrada adaptera, koji nije spreman za plasiranje na tržište.

Nvidia još uvijek sprovodi sopstvenu istragu po ovom pitanju, ali ukoliko se ispostavi da je otkriveni problem tačan, očekuje se zamjena ovih adaptera.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije