Hardware

Predstavljen jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara

Predstavljen jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara
Foto: IBM | Predstavljen jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara
Tanjug

Kompanija IBM je predstavila novi i jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara "Q Sistem One".

Ovaj kvantni računar smješten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Štutgarta, u pokrajini Baden-Vurtemberg, a računarom će upravljati njemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara.

Fraunhofer je vodeća evropska istraživačka organizacija orijentisana na aplikacije s više od 80 istraživaških objekata, uključujući 75 institucija u cijeloj Njemačkoj i imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim od januara 2021. godine upravlja američki gigant i u Njemačkoj, na lokaciji Ehningen.

Namjena novog kvantnog računara je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Njemačkoj i u Evropi.

Njiemački razvojni plan za kvantni računar podrazumjeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a koji se koristi za izradu kvantnog računara otvorenog koda.

"Sistem One" je smješten u staklenu kocku visoku dva metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji na koje uređaj može biti osjetljiv.

Njemačka vlada najavila je prošlog mjeseca da do 2025. godine planira da uloži oko dvije milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije