Hardware

Robot održao božićni govor (VIDEO)

Robot održao božićni govor (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Robot održao božićni govor (VIDEO)

Jedan od najnaprednijih svetskih robota održao je božićni govor i pozabavio se temama kao što su kriza u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II i klimatske promjene u "alternativnoj božićnoj poruci" britanskog "Channel 4".

U televizijskom obraćanju koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Čarlsa III, AI robot po imenu Ameka - koji je razvila britanska kompanija "Engineered Arts" sa sjedištem u Kornvolu - govorio je o usponima i padovima u 2022. godini. Riječ je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije i može da se smije ili mršti, trepće, pa čak i da namiguje.

"Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije. Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II i vidjeli smo kako svijet politike postaje sve haotičniji u njenoj odsutnosti. Da ne spominjemo uticaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uslove uzrokovane klimatskim promjenama", rekao je Ameka.

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišćen AI softver koji je generisao odgovore iz milion različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom.   Ameka osim negativnosti vidi i tračak nade pa je pozvao ljude da iskoriste ovaj trenutak kao priliku "za stvaranje svjetlije budućnosti" i priliku "za učenje i promjenu načina na koji gledamo svijet".   Glavni direktor sadržaja "Channel 4" Ijan Kac rekao je: "Dok gledamo u budućnost u kojoj će vještačka inteligencija imati sve značajniju ulogu u našim životima, Amekina 'alternativna božićna poruka' živopisna je ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije. Uprkos Amekinim nevjerovatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledalaca ostati uvjerena da ljude neće uskoro zamijeniti roboti," prenosi "021"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije