Hardware

Pratite nas na Google news

Robot-pas sve savršeniji

Robot-pas sve savršeniji
Foto: Screenshot | Robot-pas sve savršeniji
N.N.

Robot-pas Spot dostupan je za prodaju svakoj kompaniji koja "ima dobre ideje" pa se očekuje da kupci dalje unapređuju kupljene modele i tako ih približe primjeni u svakodnevnom životu.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen.

Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji "mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa nevjerovatnom lakoćom", a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju.

Takođe, koristi LIDAR vision od 360 stepeni zahvaljujući kojem može da mapira svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije.

Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga, piše PC Press.

Eksperti su u proteklih pet mjeseci pratili 75 Spot robota koji su svoje mjesto pronašli u stvarnom svijetu, te počeli da „rade“ na mjestima poput građevinskih kompanija i rudnika. Primijetili su nagovještaje novih načina na koje bi ljudska bića mogla da sarađuju sa robotima.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije