Hardware

San Francisko zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica

San Francisko zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica
Foto: Ilustracija | San Francisko zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica

Zakonodavci u San Francisku su izglasali zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica te je ovaj grad postao prvi koji je to učinio u SAD-u, objavio je BBC.

Sve popularniju tehnologiju prepoznavanja lica neće moći koristiti lokalne agencije kao što su policija, uprava javnog prevoza i slično.

Osim toga, planove kupovine bilo kakve nadzorne tehnologije sada mora odobriti gradska uprava. Protivnici ove mjere su rekli da će bezbjednost ljudi biti ugrožena te da će otežati napore u borbi protiv kriminala.

Međutim, oni koji podržavaju mjeru tvrde da je današnja tehnologija nepouzdana te da predstavlja nepotrebno miješanje u privatnost i slobodu ljudi. Takođe, dodali su da je sistem sklon greškama, posebno kada je riječ o ženama i osobama tamnije puti.

Zakon je izglasan u omjeru 8:1 uz dva odsustva. Očekuje se da će mjera zvanično postati zakon nakon drugog glasanja naredne sedmice.

Nova pravila se ne odnose na bezbjednosne mjere na aerodromu ili u luci jer njima upravljaju federalne, a ne lokalne agencije.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije