Hardware

Pratite nas na Google news

Savjeti za kupovinu fotoaparata namjenjenih fotografisanju divljih životinja

Savjeti za kupovinu fotoaparata namjenjenih fotografisanju divljih životinja
Foto: N.N. | Savjeti za kupovinu fotoaparata namjenjenih fotografisanju divljih životinja
N.N.

Fotolov zaokuplja sve više lovaca i ljubitelja divljih životinja. Prelijepa slika nosi podjednako lijepe čari i sjećanja na divne uspomene, kao i trofeji odstrjeljenih primjeraka iz lova.

Lijepe fotografije nema bez dobrog fotoaparata. Biranje najpogodnije opreme za fotografisanje u prirodi može biti veoma težak proces, posebno ako ne znate šta zahtjevate od aparata. Pokušaćemo u ovom članku da vam ukažemo na najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju pri njegovoj kupovini. Postoji nekoliko specifičnih funkcija na koje bi se trebalo fokusirati prilikom kupovine aparata za fotografiranje divljih životinja.

U prvom planu to su performanse vezane za automatsko fokusiranje. Kada je u pitanju slikanje divljih životinja, ovaj sistem će vam pomoći da snimite oštrije fotografije i poboljšate ukupnu preciznost prilikom snimanja. Što više autofokusnih tačaka posjeduje jedan aparat, više se informacija prenosi na procesor. Kao i uvjek, trebali biste očekivati da platite više za objektiv sa superiornim performansama. Ipak, to ne znači da nepostoje jeftinije kamere sa adekvatnim autofokus sistemom.

Veliku ulogu u fotografisanju divljih životinja igra brzina okidanja. Divljač je često u pokretu i ukolkiko je aparat spor fotografije će biti mutne. Zbog toga, brzina kamere, odnosno broj napravljenih kadrova u sekundi su važan faktor za svakoga ko želi da pronađe najbolju kameru za fotografisanje divljih životinja.

Možete zamisliti koliko je razočaravajuće kada pregledate fotografije koje su zamućene ili kada nedostaje kadar koji je izgubljen između dva okidanja. Posjedovanje kamere koja je sposobna da snimi više kadrova u sekundi uveliko će povećati vaše šanse za snimanje savršenog kadra. Naravno ovo podrazumjeva posjedovanje i brze memorijske kartice koja će uskladištiti sve snimke.

Snimanje životinja u pokretu zahtjeva bolje performanse fotoaparata

Snimanje divljih životinja obično se vrši rano izutra ili kasno uveče kada je većina životinja aktivna i u pokretu. To je uglavnom tokom slabog osvetljenja i sumraka. Slabo osvetljenje zahteva veće ISO vrednosti vašeg fotoaparata. Međutim, previsoke ISO vrijednosti utiču proporcijalno na smanjenje kvaliteta fotografije. Prirodno, pronalaženje aparata sa ujednačenim vrijednostima i prema potrebama fotografisanja daće odlične rezultate. Osim toga, slika se može dodatno obraditi u postprodukciji u jednom od računarskih programa namjenjenih poboljšanju performansi fotografije.

Slikanje kadrova u toku svitanja i smrkavanja zahtjeva visoke ISO vrijednosti

Od vitalne je važnosti da razmotrite i robusnost samog fotoaparata. Hvatanje kadra u prirodi nerijetko se obavlja u uslovima kiše, sniježnih padavina ili velike prašine. Ukoliko namjeravate fotografisati u ovakvim uslovima bitno je da aparat bude hermetički zatvoren i otporan na teške uslove divljine. Isto važi i za objektiv.

Aparat za fotolov mora biti robusan

Veličina i težina fotoaparata su takođe veoma važni parametri kod izbora aparata. Kada dođe vreme da zadržite dah i fiksirate fotoaparat dok čekate pogodan trenutak za savršen snimak, poslednje što želite je da ne uništite snimak zbog podrhtavanja. Ruke će se brzo zamarati pod težinom fotoaparata i objektiva. Stativ zasigurno ne može uvjek biti dostupan ili će njegova upotreba biti nemoguća u nekim situacijama. Upoznajte svoja ograničenja i razmotrite ih u svojoj odluci.

Fotoaparati koji su ušli u kategoriju 10 najboljih za fotolov:

1. Sony A77II DSLR

2. Canon 7D Mark II

3. Canon EOS 80D

4. Nikon D7200

5. Nikon D500

6. Nikon D5

7. Canon EOS-1D X Mark II

8. Canon EOS 5D Mark IV

9. Pentax K-3 II

10. Nikon 1 V3

(lovcirs.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije