Hardware

Šta donosi MediaTek Dimensity 9300+

Šta donosi MediaTek Dimensity 9300+
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures | Šta donosi MediaTek Dimensity 9300+

MediaTek Dimensity 9300+ je najnoviji flagship procesor tajvanskog proizvođača, a kao što mu naziv sugeriše ovdje je riječ o nadograđenom Dimensity 9300 sa bržim CPU-om i većim brzinama AI obrade.

Veće brzine kod novog procesora su ostvarene uglavnom zato što njegova glavna Cortex X4 jezgra ima takt do 3,4 GHz za razliku od 3,25 GHz kod Dimensity 9300 procesora, a time su ostvarene malo bolje performanse. MediaTek Dimensity 9300+ je izrađen na 4nm+ proizvodnom proces od TSMC-a, baš kao i Dimensity 9300 procesor, a Arm Immortalis-G720 GPU takođe ostaje nepromijenjen.

APU 790 koji je odgovoran za upravljanje AI zadatcima sada dolazi sa povećanjem performansi od 10% i pokreće ga nova MediaTekova tehnologija naziva NeuroPilot Speculative Decode Acceleration. To omogućuje Dimensity 9300+ procesoru pokretanje kompaktnih AI modela sa čak 7B parametara pri 22 tokena u sekundi. Osim toga NeuroPilot Speculative Decode Acceleration ima podršku za niz velikih jezičnih modela (LLM) kao što su Meta’s Llama 3, Google’s Gemini Nano, 01.AI Yi-Nano, Alibaba Cloud Qwen, Baichuan AI i ERNIE-3.5-SE.

MediaTek je predstavio svoju MediaTek Adaptive Gaming Technology (MAGT) funkciju koja poboljšava energetsku učinkovitost u kompatibilnim igrama i Network Observation System (NOS) koji optimizuje korištenje Wi-Fi i mobilne mreže istovremeno, postižući tako uštedu energije do 10%. Pametni telefoni opremljeni sa novim Dimensity 9300+ procesorom trebali bi debitirati kasnije ovog mjeseca. Prvi pametni telefoni sa novim procesorom koji se očekuju na tržištu su Vivo X100s i iQOO Neo 9S Pro.

(Računalo.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije