Hardware

Šta donosi Snapdragon 7 Plus Gen 3 čipset

Šta donosi Snapdragon 7 Plus Gen 3 čipset
Foto: Qualcomm/Printscreen | Šta donosi Snapdragon 7 Plus Gen 3 čipset

Prošle godine, Qualcomm je predstavio Snapdragon 7 Plus Gen 2 procesor, donoseći značajan skok u performansama telefonima srednje klase. Sada se šuška o još jednom značajnom unapređenju u sljedećem, Snapdragon 7 Plus Gen 3 čipsetu.

Prema pisanju Android Authority, dolazeći Snapdragon 7 Plus procesor, vjerovatno Snapdragon 7 Plus Gen 3, spreman je za "veliko unapređenje". Konkretno, insajder DCS sugeriše da će čipset usvojiti arhitekturu Snapdragon 8 Gen 3 čipseta.

Snapdragon 8 Gen 3 je najnoviji i najnapredniji Snapdragon procesor koji pokreće premijum telefone iz 2024. godine, poput OnePlus 12 i Galaxy S24 serije, čije je predstavljanje danas.

Ovaj čip se ponosi osmojezgarnim CPU rasporedom sa moćnim, velikim Cortex-X4 jezgrom, pet srednjih Cortex-A720 jezgara i dva mala Cortex-A520 jezgra. Pretpostavljamo da je moguće da bi Snapdragon 7 Plus Gen 3 mogao imati ista CPU jezgra.

Da biste imali jasniju predstavu o tome šta jezgra rade, zamislite CPU vašeg pametnog telefona kao tim radnika, svaki sa zadatkom obavljanja različitih zadataka. Veliko jezgro, kao vođa tima, nosi se sa najzahtjevnijim zadacima, poput pokretanja visokokvalitetnih igara ili kompleksnih aplikacija.

Srednja jezgra, poput iskusnih radnika, obrađuje redovne zadatke poput pregledanja interneta i slanja poruka. A mala jezgra, poput pripravnika, obrađuju zadatke u pozadini poput obavještenja i upravljanja procesima aplikacija.

Korištenjem kombinacije velikih, srednjih i malih jezgara, SoC-ovi mogu postići ravnotežu između performansi i efikasnosti. To im omogućava da se nose sa različitim zadacima bez žrtvovanja vijeka baterije.

Iz tog razloga očekujemo širu upotrebu Snapdragon 7 Plus Gen 3 u poređenju sa njegovim prethodnikom. Ovaj je bio ograničen na određene uređaje od strane kompanija Xiaomi i Realme, poput Redmi Note 13 Pro i Poco F5.

Snapdragon 7 Plus Gen 3 ima potencijal da pruži značajna poboljšanja u performansama pametnih telefona iz srednjeg segmenta, pružajući mogućnosti premijum modela po pristupačnoj cijeni. Sve ovo može da značajno utiče na tržište, povećavajući dostupnost uređaja visokih performansi za širi krug potrošača.

(Benchmark.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije