Hardware

Tinejdžer otkrio bezbjednosni propust u Dellovim laptopima

Tinejdžer otkrio bezbjednosni propust u Dellovim laptopima
Foto: Ilustracija | Tinejdžer otkrio bezbjednosni propust u Dellovim laptopima

Novi prenosni računari s Microsoftovim operativnim sistemom Windows često dolaze s povećom količinom predinstaliranog suvišnog softvera (bloatware).

Ponekad će taj softver tek ponešto usporiti rad računala i ići vam na živce. Ali, u pojedinim slučajevima može predstavljati ozbiljan bezbjednosni rizik.

Pogađate, ovo čitate zato što Dellovi računari imaju problem sa bezbjednosti zbog softvera. Sporna je aplikacija SupportAssist, predinstalirana na većini novih Dellovih uređaja s Windowsima, koja bi trebalo da bude prva tehnologija koja pruža automatizovanu proaktivnu i prediktivnu podršku.

Ali, pokazalo se kako takođe ima i bezbjednosni propust kojeg hakeri mogu zloupotrijebiti, a koji je poznat još od oktobra prošle godine. Nije poznato zašto update stiže tek sad, piše "Verge". 

Slabu kariku otkrio je 17-godišnji istraživač kompjuterske bezbjednosti Bil Demirkapi, koji je na svom blogu naveo kako SupportAssist ima administratorski pristup Windowsima i dizajniran je za automatsku instalaciju softverskih nadogradnji na vaš računar. Mladi istraživač uspio je da otkrije način kako to zloupotrijebiti i na vaš kompjuter instalirati programe koji bi vam mogli zadati ozbiljne glavobolje.

Sreća u nesreći je to što je otkriveni propust moguće zloupotrijebiti samo ako haker ima pristup istoj lokalnoj mreži kao i vaš kompjuter (recimo, u kafiću ili na radnom mjestu). SupportAssist možete deinstalirati ili ga nadograditi na izdanje 3.2.0.90 i novija. Pronaći ćte ga OVDJE.

(Tportal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije