Hardware

Tužio Apple za milijardu dolara zbog pogrešnog prepoznavanja lica

Tužio Apple za milijardu dolara zbog pogrešnog prepoznavanja lica
Foto: Ilustracija | Tužio Apple za milijardu dolara zbog pogrešnog prepoznavanja lica

Student iz Njujorka Usman Bah (18) tuži Apple za jednu milijardu dolara tvrdeći da ga je softver za prepoznavanje lica te tehnološke kompanije pogrešno identifikovao i povezao sa nizom krađa u Appleovim prodavnicama, ni manje ni više nego u četiri različita slučaja provale.

Bah je u tužbi naveo da je posljednji put uhapšen u novembru prošle godine u svom domu u Njujorku i optužen za krađu u Appleovoj prodavnici, a da je nalog za hapšenje uključivao fotografiju osobe koja uopšte nije ličila na njega, prenosi "Blumberg".

Nakon pregledanja snimaka nadzornih kamera iz te prodavnice, detektivi njujorške policijske stanice su ipak zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu.

Problem bi, kako su rekli, mogao da bude u Appleovom bezbjednosnom sistemu koji za slučajeve provala u njihovim radnjama koristi softver za prepoznavanje lica koji je, kako se pretpostavlja, drugu osobu povezao sa imenom Usmana Baha.

Bah je u tužbi naveo da je prije toga zbog Appleovog "face recognition" programa bio hapšen još tri puta, i to u Bostonu, Nju Džersiju i Delaveru, zbog čega je trpio veliki stres i poteškoće jer je morao da se brani od nekoliko lažnih optužbi.

Od suda u Bostonu je, na primjer, dobio poziv u junu 2018. godine u kojem su ga teretili za provalu u Appleovoj prodavnici u tom gradu na dan kada je sa drugovima iz razreda bio na proslavi maturske večeri na Menhetnu. Tamo je, navodno, ukrao robu vrijednu 1.200 dolara.

Ostaje da se vidi ishod Bahove tužbe na sudu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije