Hardware

USB dobija zaštitu protiv zlonamjernog koda

USB dobija zaštitu protiv zlonamjernog koda
Foto: Ilustracija | USB dobija zaštitu protiv zlonamjernog koda
N.N.

Otkako je USB utor u upotrebi, stručnjaci za kompjutersku bezbjednost upozoravaju na mogućnost prenošenja zlonamjernog koda na uređaje već samim priključivanjem zaraženog USB punjača ili uređaja.

Kako sve više uređaja na svijetu koristi USB-C utore za povezivanje, punjenje, prenošenje podataka i slično, iz neprofitne organizacije USB Implementers Foruma (USB IF) odlučili su pokrenuti vlastiti USB-C autentifikacijski program.

Ideja je "domaćinu" odnosno uređaju u koji se uključuje USB-C kabel ili uređaj dati mogućnost da se zaštiti od nepriladnih USB punjača i tako smanji rizik zaraze zlonamjernim kodom.

Sve bi se to trebalo događati automatski, čim se USB uređaj, kabel ili punjač spoje na uređaj i bez bilo kakva dodatnog angažmana korisnika.

A da je tako nešto potrebno, pokazao je i Google, koji je za svoje Chromebook uređaje već osmislio USBGuard, sigurnosnu funkciju koja štiti uređaje od zlonamjernog koda u USB uređajima. I Apple je takođe predstavio sličnu funkciju koja automatski blokira bilo kakvu aktivnost putem USB utora ako je uređaj neaktivan više od sata.

(zimo.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije