Internet

8D muzika, viralni fenomen

8D muzika, viralni fenomen
Foto: N.N. | 8D muzika, viralni fenomen

Ljudi se okreću različitim i novim interesima kako bi bolje podnijeli trenutnu izolaciju, a kada je u pitanju zvuk, 8D muzika oduševljava ljude širom svijeta.

Radi se o relativno novoj vrsti zvuka, pri čemu producenti uređuju pjesme na poseban način koji vam omogućava da osjetite muziku oko sebe, gotovo kao da ste na svirci ili festivalu.

Slušalice su obavezne

8D muziku slušajte sa slušalicama kako biste pravilno osjetili efekte ove nove tehnologije. Ovo je prvi put da pjesmu možete čuti svojim mozgom, a ne ušima. Koliko god suludo ovo zvučalo, istina je. Muziku biste trebali osjetiti izvana, a ne iz slušalica. Za pravilno i najbolje iskustvo slušanja prvo vam trebaju slušalice, a onda nedostaje samo još odabir muzike. Kako biste našli 8D muziku biće vam dovoljno jedno kratko pretraživanje na YouTubeu, na primjer to može biti mix Pentatonixa i Billie Eilish koji je nastao uz pomoć 8D tehnologije i koji postaje sve popularniji.

Pojam ‘8D muzika’ nikome zapravo ništa ne znači jer u zvučnoj produkciji ne postoji osam dimenzija. To je jednostavno uređivanje audio zapisa s efektom koji zvuku daje nove kvalitete, poput osjećaja da se muzika zapravo kreće oko vas. Taj efekat se postiže tehnikom izjednačavanja i pomicanja. Pomicanje je sposobnost distribucije zvuka na različitim audio kanalima. Slušalice imaju dva fizička kanala: lijevi i desni, a zvuk se može pomicati lijevo ili desno. Takođe, može se odabrati određeni zvuk koji će reprodukovati samo jedna ili druga slušalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije