Internet

Alferov: Internet ne smije da bude dostupan svima, uništava moral

Alferov: Internet ne smije da bude dostupan svima, uništava moral
Foto: N.N. | Alferov: Internet ne smije da bude dostupan svima, uništava moral i psihu

Ruski Nobelovac Žores Alferov apeluje da se mora ograničiti pristup internetu zbog toga što neprestani pristup informacijama oštećuje moralne norme i mentalno zdravlje ljudi.

 “Internet mora imati granice i ne smije biti dostupan svima“, rekao je Alferov za „Rossiiskaya Gazeta“ i dodao da nedostatak kontrole i restrikcija na internetu mogu uticati na ljudsko ponašanje i "oštetiti" javno-prihvaćen moral.

Njegova izjava je reakcija na istraživanje koje pokazuje da dvije trećine odraslih Rusa ima nalog na društvenoj mreži, a polovina populacije svakodnevno ažurira svoj nalog. Najpopularnija mreža u Rusiji je Vkontakte i Odnoklassniki. Instagram se nalazi na trećem mjestu.

U istom intervju kaže da ne očekuje sukob ljudske i vještačke inteligencije, ali ističe da je pogrešno u potpunosti vjerovati mašini.

Inače, Alferov je svjetski priznat fizičar, član Ruske Akademije nauka i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine. Takođe je član Dume u kojoj predstavlja najveću opozicionu Komunističku partiju.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije