Internet

Amazon Web Service pao po treći put ovog mjeseca

Amazon Web Service pao po treći put ovog mjeseca
Foto: Taylor Vick/Unsplash | Amazon Web Service pao po treći put ovog mjeseca

Decembar je izgleda bio težak mjesec za Amazon - barem za Amazon Web Services.

Veoma popularna računarska platforma u oblaku pretrpila je juče treći prekid rada ovog mjeseca, što je uticalo na Slack, Epic Games Store i nekoliko drugih usluga.

Korisnici Slack-a, platforme za razmjenu poruka na poslu, primjetili su probleme sa radom ove aplikacije ubrzo nakon pada AWS-a, a Epic Games Store kaže da im je pad prouzrokovao probleme sa "loginom, bibliotekom igara i kupovinom".

AWS je 7. decembra zabilježio prvi prekid rada ovog mjeseca, što je uticalo na kriptovalute, brokerske i druge usluge.

Coinbase je prijavio značajne probleme, kao i servisi za striming Netflix i Disney +. Pad je uticao i na sam Amazon, pošto prodavci nisu mogli da pristupe Centru za prodavce da bi upravljali porudžbinama.

Drugi prekid, 15. decembra, desio se u data centru na Zapadnoj obali. To je uticalo na usluge kao što su Facebook, Slack, Hulu i DoorDash.

Kompanija kaže da i dalje radi na rješavanju problema sa povezivanjem.

Šta je tačno AWS?

Amazon Web Services (AWS), platforma u oblaku koju nudi Amazon, postala je ogromna komponenta poslovnog portfelja giganta e-trgovine.

AWS se sastoji od mnogo različitih proizvoda i usluga računarstva u oblaku. Veoma profitabilna divizija Amazona preduzećima obezbjeđuje servere, skladištenje podataka, umrežavanje, e-poštu, razvoj mobilnih uređaja i bezbjednost, između ostalog. AWS se može podijeliti na tri glavna proizvoda: EC2, Amazon-ov servis virtuelnih mašina, Glacier, jeftina usluga skladištenja u oblaku i S3, Amazonov sistem skladištenja.

AWS je toliko veliki i prisutan u svijetu računarstva da je daleko nadmašio svoje konkurente. Od prvog kvartala 2021. godine, jedan nezavisni analitičar navodi da AWS drži preko trećine tržišta sa 32,4 odsto, Microsoft Azure ga prati sa 20, a Google Cloud sa 9 odsto.

Kako AWS koristi ogroman broj preduzeća, svaki pad i prestanak rada koji se desi je dalekosežan i osjeti se širom industrije, a finansijski gubici mogu potencijalno iznositi milione, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije