Internet

Amazon gasi DPReview

Amazon gasi DPReview
Foto: Screenshot | Amazon gasi DPReview

Amazon će ugasiti DPReview, pouzdanu i sveobuhvatnu veb lokaciju za pregled kamera, kao dio otpuštanja 18.000 radnih mjesta koje je najavio u januaru.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu, DPReview tim će nastaviti da objavljuje recenzije i drugi sadržaj do 10. aprila, nakon čega će "sajt biti zaključan, bez daljih ažuriranja", prenosi PC Press.

Sajt, pokrenut 1998. godine, postao je kamen temeljac kamernog novinarstva kroz temeljne i promišljene kritike. Ako ste ikada istraživali DSLR fotoaparat bez ogledala (ili sočiva), gotovo sigurno ste naišli na njegov sadržaj.

Nažalost, čini se da će sadržaj od skoro 25 godina biti dostupan samo još neko vrijeme. U najavi se kaže da će sajt ostati "dostupan u režimu samo za čitanje u ograničenom periodu nakon toga", što čini da zvuči kao da bi cijela stranica mogla biti uklonjena nakon toga, brišući važan dio istorije modernih kamera sa interneta. 

DPReview YouTube kanal, koji je sam po sebi legendarna institucija, takođe će biti pri kraju. 

Jordan Drake, jedan od voditelja DPReview TV-a, kaže da će on i ko-voditelj Chris Niccollsnastaviti da prave YouTube video snimke, mada gotovo sigurno na novom kanalu.

DPReview je dugo bio pod Amazonovim okriljem — maloprodajni gigant je kupio publikaciju i njene forume 2007. godine, iako je uvijek bilo pomalo zbunjujuće zašto bi želio da posjeduje sajt za pregled fotografija.

Govoreći o forumima, u saopštenju kompanije se kaže da imate rok do 6. aprila da "zatražite preuzimanje svih fotografija i teksta koje ste postavili na sajt".

DPReview je jedan od mnogih rezova koje Amazon pravi. U januaru, izvršni direktor kompanije, Andy Jassi, najavio je velika smanjenja kako bi pomogao u smanjenju troškova, a od tada je najavljeno 9.000 dodatnih otpuštanja. 

Najnovija runda će uticati na radnike u Twitch-u i AVS-u, kao i na reklamne i ljudske resurse kompanije. 

Prema DPReview-ovoj stranici "O nama", trenutno ima 11 članova osoblja za sajt.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije