Internet

Amazon se suočava sa kaznom EU od 887 miliona dolara

Amazon se suočava sa kaznom EU od 887 miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Amazon se suočava sa kaznom EU od 887 miliona dolara
N.N.

Amazon se suočava sa rekordnom kaznom od 746 miliona evra (oko 887 miliona dolara) nakon što je regulatorno tijelo Evropske unije za zaštitu podataka izjavilo da je kompanija prekršila zakon o privatnosti. Kazna je izrečena 16. jula i najveća je koja je do sada zabilježena, a nakon nje slijedi Google-ova od 50 miliona evra iz 2019. godine.

Regulatorno tijelo je objavilo da Amazon-ova obrada ličnih podataka nije u skladu sa zahtjevima GDPR-a, a kompanija je priznala da joj je naređeno da promijeni svoju poslovnu praksu. Amazon je izjavio da je regulatorna odluka neosnovana i dodao da planira snažnu odbranu po ovom pitanju. Kazna za navodno kršenje zakona izrečena je u Luksemburgu, gdje Amazon ima evropsko sjedište.

Ova novčana kazna označava najnoviji primjer evropskih kontrola koje ulaze u Big Tech.

Zvaničnici u Evropi i Velikoj Britaniji sve više preispituju poslovnu praksu kompanija uključujući Amazon, Apple, Facebook i Google usljed navoda da su naštetili konkurenciji i zloupotrijebili privatnost potrošača. Amazon je naveo da informacije o klijentima nisu procurile i da je održavanje sigurnosti informacija njegovih klijenata i njihovog povjerenja glavni prioritet. Prema zakonu EU o privatnosti, za kršenja se mogu izreći kazne do 20 miliona evra ili 4% globalnog prihoda kompanije, zavisno od toga šta je veće.

(CNN/PCPress)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije