Internet

Američki savezni sud blokirao Zakon o cenzuri društvenih medija u Teksasu

Američki savezni sud blokirao Zakon o cenzuri društvenih medija u Teksasu
Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA/Pexels | Američki savezni sud blokirao Zakon o cenzuri društvenih medija u Teksasu

Američki savezni sud za zapadni okrug je blokirao zakon Teksasa prema kom bi zabranio društvenim platformama da cenzurišu korisnike na osnovu njihovog gledišta.

Prijedlog zakona Teksasa zabranjuje platformama društvenih medija da cenzurišu digitalno izražavanje korisnika na osnovu njihovih stavova ili geografske lokacije. 

Na ovaj predlog su reagovale trgovinske grupe i Udruženje kompjuterske i komunikacione industrije, tako što su podnijele molbu za blokiranje zakona. 

Molbom su ukazali da bi novi zakon narušio poslovanje društvenih mreža u pogledu njihovih kriterijuma i uređivačke politike. Sa druge strane, ukazano je da bi se na ovaj način pojavio talas uvreda i mržnje na društvenim mrežama, zbog čega bi se društveni mediji našli u teškoj poziciji.

Američki savezni sud se nije složio sa prijedlogom Teksasa i stavio je zabranu na ovaj zakon. Zakon o zabrani cenzure je zanimljiv jer otvara u potpunosti vrata slobodnom govoru bez ograničenja. Očito da sloboda govora na društvenim mrežama nije u skladu sa uredničkim politikama društvenih mreža, što se najbolje sagledava u toku izbornih kampanja.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije