Internet

Pratite nas na Google news

Amerikanci zabranjuju kineske društvene mreže

Amerikanci zabranjuju kineske društvene mreže
Foto: Ilustracija | Amerikanci zabranjuju kineske društvene mreže
Tanjug

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo je u intervjuu za "Fox news" izjavio da ova zemlja razmatra da zabrani kineske društvene mreže, uključujući i TikTok.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbjednosti zemlje zbog korišćenja TikTok-a i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtijevaju da sarađaju sa obavještajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dvije godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korena kako bi se aplikacija dopala publici širom svijeta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usljed pograničnih sukoba između ove dvije zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti u ovom poluautonomnom gradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije