Internet

Android alatka za Windows 11 instalira malware

Android alatka za Windows 11 instalira malware
Foto: Print Screen/Twitter | Android alatka za Windows 11 instalira malware

Kada je Microsoft konačno dodao Android Subsystem za pokretanje Android aplikacija, pojavili su se problemi za određeni broj korisnika.

Prvo je za korisnike bilo razočaravajuće to što je Android Subsystem za Windows uključivao samo Amazon App Store.

Međutim, kako Android nije težak sistem za implementiranje aplikacija sa strane, neki developeri su uložili malo truda kako bi omogućili da Google Play Store dodaje eksterne aplikacije.

Nažalost, to je dovelo do toga da jedna od popularnijih alatki, pod nazivom PowerShell Windows Toolbox, u sebi ima nezgodan Trojan malware.

PowerShell Windows Toolbox alatka ima mogućnost da načini neke modifikacije u okviru Windows 10 ili 11 sistema, načini ih efikasnijim, nasilno isključuje Windows Update, akivira Microsoft Office, instalira Google Play za Android Subsystem i druge funkcije.

Međutim, skriven u kodu projekta se nalazi i pritajeni malware, koji koristi PowerShell pristup za instaliranje zlonamjernih ekstenzija za internet pregledače.

Pored toga, kreira i folder u korenu Windows drajva (koji je za većinu korisnika C: sa nazivom "systemfile"), a alatka ima i dodatnu funkciju preuzimanja još više malwarea.

Zanimljivo kod ove alatke i skrivenog malware koda je to što je u pitanju softver otvorenog koda, pa je to i omogućilo drugima da otkriju maliciozne potencijale.

Github je u međuvremenu sa svojih servera uklonio projekat, a korisnicima se preporučuje da provjeravaju izvore iz kojih dolazi softver koji ih zanima.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije