Internet

Apel Facebooku: Povucite aplikaciju za djecu

Apel Facebooku: Povucite aplikaciju za djecu
Foto: Ilustracija | Apel Facebooku: Povucite aplikaciju za djecu

Više od 100 stručnjaka koji se bave djecom apelovalo je na društvenu mrežu Facebook da povuče aplikaciju namijenjenu djeci mlađoj od 13 godina.

U otvorenom pismu vlasniku Marku Zakerbergu, oni su naveli da je aplikacija Messenger Kids neodgovoran pokušaj da se mladi ohrabre da koriste ovu mrežu.

Mlađa djeca nisu spremna da imaju naloge na društvenim mrežama, smatraju stručnjaci, prenio je BBC.

Facebook je saopštio da je aplikacija dizajnirana u saradnji sa stručnjacima za bezbjednost na internetu kao odgovor na zahtjeve roditelja da imaju veću kontrolu nad načinom na koji njihova djeca koriste društvene medije.

Riječ je o pojednostavljenoj, zaključanoj verziji aplikacije Facebok Messenger koja zahtijeva odobrenje od roditelja prije upotrebe. Podaci koje ova aplikacija generiše ne koriste se za marketing.

Stručnjaci u pismu navode da "sve brojnija istraživanja pokazuju da je prekomjerna upotreba digitalnih uređaja i društvenih medija štetna za djecu i tinejdžere" i da će nova aplikacija "vrlo vjerovatno ugroziti razvoj zdravlja djece".

"Oni nisu dovoljno stari da bi se bavili kompleksnošću onlajn odnosa, koji često dovode do nesporazuma i sukoba čak i među zrelijim korisnicima", napominju stručnjaci.

U pismu se ukazuje na vezu između upotrebe društvenih medija i povećane depresije i anksioznosti među tinejdžerima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije