Internet

Pratite nas na Google news

Apple će pokušati da "sruši" Fortnite i EPIC Games novom tužbom

Apple će pokušati da "sruši" Fortnite i EPIC Games novom tužbom
Foto: epicgames.com | Apple će pokušati da "sruši" Fortnite i EPIC Games novom tužbom
N.N.

Kompanija Apple tužila je izdavača Fortnite igre zbog štete, koju trpi nakon što je izbacila igru iz AppStore ponude.

Ako ne znate, EPIC se pobunio protiv Apple prakse da od programera, koji imaju svoje AppStore aplikacije i igre uzima 30 odsto od svake naplate i zbog toga je ponudio alternativan način kupovine, koji zaobilazi Apple platni mehanizam.

Kompanija Apple reagovala je munjevito i izbacila Fortnite iz AppStore prodavnice, a sad tuži EPIC zbog štete koju trpi, jer nema zaradu od transakcija kroz tu igru.

Kompanija Apple je čak 28. avgusta ugasila primarne EPIC iOS i macOS programerske naloge, ali jeste ostavila sve naloge povezane sa trećim stranama aktivne, kako je sud u prvom ročištu donio odluku. Osim toga Apple sad pred saslušanje, koje bi trebalo da bude krajem mjeseca septembra tuži EPIC tražeći odštetu zbog izbacivanja Fortnite igre iz prodavnice i zbog toga što je EPIC smišljeno i tendenciozno uradio sve što je dovelo do toga da Apple izbaci Fortnite iz AppStore-a.

Prije toga EPIC je tužio Apple tražeći od suda da praksu uzimanja 30 procenata od svake transakcije svakog programera nazove iskorišćavanjem monopolskog položaja, a kasnije još jednom da Apple vrati Fortnite u AppStore.

Sad u novoj tužbi Apple traži pare zbog svega i vjerujemo da odštetni zahtjev nije mali. Kompanija je u ovakvim stvarima uvijek bila megaloman, a i pamtimo tužakanje sa Samsung kompanijom i sumanuto visoku odštetu, koju je Apple tražio i tužio Samsung zbog kopiranja dizajna, koji nije na ovako direktan način uticao na poslovanje američkog giganta, kao što utiče nemogućnost naplate kroz Fortnite igru, koja zarađuje milijarde dolara svake godine.

(Mondo.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije