Internet

Pratite nas na Google news

Apple obrisao Parler sa App Storea

Apple obrisao Parler sa App Storea
Foto: N.N. | Apple obrisao Parler sa App Storea
N.N.

Apple je uklonio Parler iz App Store-a, nakon optužbi da je aplikacija za društvene medije podsticala pozive na nasilje uoči i nakon racije na američki Kapitol.

U saopštenju se navodi da Parler nije preduzeo odgovarajuće mjere za rješavanje širenja prijetnji po bezbjednost ljudi, i da je zbog toga ova aplikacija suspendovana dok se ne riješe problemi.

Apple je u petak uputio ultimatum Parler-u tražeći da ukloni sadržaj koji krši pravila Apple-a i pruži plan o tome kako će moderirati sadržaj, o čemu je prvo izvijestila BuzzFeed News. Apple je rekao da je Parler imao 24 sata da izvrši promjene ili će u suprotnom biti uklonjen iz App Store-a. Očigledno je Parler predložio neke promjene, ali Apple je zaključio da one nisu dovoljne, navodi se u izjavi koju je Apple poslao Parleru, zajedno sa konačnom odlukom da ukloni aplikaciju.

Aplikacija je na kratko i dalje bila dostupna u Apple-ovoj prodavnici, ali je ubrzo obrisana. Aplikacija je skočila na prvo mjesto u App Store-u i možda je stekla stotine hiljada korisnika između trenutka kada je Apple izdao 24-časovni ultimatum i kada ga je kompanija povukla. I Apple i Google su se u petak suočili sa pritiskom da obrišu Parler, koji je poznat po tome što je konzervativan i ima slabije moderiranje od ostalih platformi društvenih medija. Uklanjanje obje aplikacije došlo je nakon napada pro-Trampovih pristalica u srijedu na američki Kapitol.

(PC Press)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije