Internet

Apple plaća višemilionsku kaznu zbog lažnih iPhone 'Error 53' navoda

Apple plaća višemilionsku kaznu zbog lažnih iPhone 'Error 53' navoda
Foto: N.N. | Apple plaća višemilionsku kaznu zbog lažnih iPhone 'Error 53' navoda

Kompaniji Apple je u utorak izrečena novčana kazna od devet miliona australijskih (oko 6,6 miliona američkih) dolara, od strane australijskog suda, zbog lažnih tvrdnji o pravima potrošača kada je kompanija odbila popravi neispravne iPhone i iPad modele koji su prethodno popravljani od strane trećih lica.

Mušterije američkog tehnološkog giganta su se žalile australijskom ACCC organu (Australian Competition and Consumer Commission), nakon što je ažuriranje operativnog sistema onesposobilo njihove uređaje, nakon globalnog problema poznatog kao "Error 53".

Apple je korisnicima poručio da nisu imali pravo na popravku ukoliko je iPhone ili iPad već popravljala druga kompanija.

ACCC je prošle godine odveo Apple pred federalni sud zbog navodnih lažnih ili pogrešnih navoda potrošačima sa neispravnim iPhone i iPad modelim o njihovim zakonskim pravima.

"Ako je proizvod neispravan, kupci zakonski imaju pravo na popravku ili zamenu u skladu sa Australijskim potrošačkim zakonom, a ponekad čak i povraćaj sredstava", rekla je ACCC komesar Sara Kourt u saopštenju za javnost.

Apple je priznao da je najmanje 275 australijskih kupaca dovedeno u zabludu po ovom pitanju, između februara 2015. i februara 2016. godine na kompanijinom američkom sajtu, od strane osoblja u Apple australijskim prodavnicama i putem telefonskih poziva službi za korisničke usluge.

Nadzornik za potrošačka pitanja je je istakao da se Apple obavezao da će nove uređaje obezbijediti u vidu zamjene, nakon navoda da je kompanija davala potrošačima prepravljene proizvode.

Nije bilo neposrednog komentara od strane kompanije Apple, koji je ranije opisao da se greška pojavljuje "kada uređaj ne prođe sigurnosni test". Kompanija je objavila ažuriranje operativnog sistema kako bi riješila ovaj problem.

(NDTV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije