Internet

Apple produžava rok za ažuriranje zastarjelih aplikacija

Apple produžava rok za ažuriranje zastarjelih aplikacija
Foto: Tanjug/AP arhiva | Apple produžava rok za ažuriranje zastarjelih aplikacija
N.N.

Programeri aplikacija sada imaju 90 dana da sprovedu ažuriranje umjesto samo 30 dana. Apple je nedavno poslao obavještenja nekim nezavisnim programerima, upozoravajući ih da će njihova aplikacija biti povučena iz App Store-a ako se ne ažurira u roku od 30 dana.

Tehnološki gigant ima politiku protiv zastarjelih aplikacija još od 2016. godine. Taj potez sugeriše da će sada rigoroznije sprovoditi to pravilo. Neki od programera kritikovali su takvu politiku zbog toga što predstavlja barijeru za nezavisne programere, s obzirom na to koliko je teško pratiti promjene platforme i koliko je posla potrebno da se uvede čak i manje ažuriranje.

Apple je sada objavio post u kojem pojašnjava zašto su neke stare aplikacije u opasnosti da budu uklonjene, zajedno sa najavom da daje programerima više vremena da ažuriraju svoje aplikacije.

Kompanija je rekla da će samo slati obavještenja o uklanjanju aplikacija koje nisu ažurirane tri godine, kao i programerima čije aplikacije nisu "preuzete uopšte ili izuzetno malo puta tokom proteklog perioda od 12 mjeseci.”

Apple je rekao da izbacivanje zastarelih aplikacija čini novije vidljivijim i osigurava da korisnici mogu da uživaju u igrama i alatima koji su optimizovani za njegov najnoviji OS i uređaje.

Kao što je poznato, postoje starije aplikacije koje više ne funkcionišu tako dobro na najnovijoj generaciji telefona, tableta i laptopova, što pruža lošije korisničko iskustvo. Ipak, rok od 30 dana nije ni blizu dovoljno vremena za manje programere da ažuriraju aplikaciju.

Dobra vijest je da je Apple produžio taj period i da sada daje rok do 90 dana za ažuriraje aplikacija. Korisnici će moći da zadrže aplikacije koje su već instalirane na njihovim uređajima čak i ako na kraju budu izbrisane, a programeri mogu da nastave da zarađuju od njih kroz mikrotransakcije.

(Telegraf)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije