Internet

Astronomska kazna za Facebook dosuđena u Belgiji

Astronomska kazna za Facebook dosuđena u Belgiji
Foto: N.N. | Astronomska kazna za Facebook dosuđena u Belgiji

Poslije nepovoljne odluke suda u Njemačkoj u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika, Facebook je izgubio još jedan spor po istoj osnovi.

Belgijski sud je donio odluku prema kojoj je Facebook, zbog kršenja privatnosti korisnika, dužan da plati novčanu kaznu u iznosu od 100 miliona evra. Kazna će biti naplaćivana u iznosima od po 250.000 evra dnevno, do potpune naplate maksimalnog iznosa.

Oba sudska procesa veoma su slična, a belgijski se odnosi na prikupljanje podataka korisnika putem spoljnih stranica sa Facebookovim opcijom Share.

Osim novčane kazne, belgijski sud je presudio da je Facebook dužan da obriše sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, onosno izvan Facebooka.

I njemačka i belgijska presuda Facebooku zamjeraju to što svoje korisnike slabo informiše o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke, kao i što od njih ne traži nikakvu dozvolu kada je prikupljanje i skladištenja takvih podataka u pitanju, prenosi Bug.

U svom komentaru na belgijsku presudu, iz Facebooka napominju da će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima, kao i da u okviru svojih usluga korisnicimaveć omogućuju automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije