Internet

Bivši inženjer Yahooa hakovao naloge 6.000 korisnika

Bivši inženjer Yahooa hakovao naloge 6.000 korisnika
Foto: unsplash.com | Bivši inženjer Yahooa hakovao naloge 6.000 korisnika

Bivši softverski inženjer kompanije Yahoo Rejes Ruiz mogao bi da bude osuđen na kaznu zatvora nakon što je priznao da je "hakovao" najmanje 6.000 korisničkih naloga u namjeri da pronađe seksualno eksplicitan materijal, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

U saopštenju se navodi da je Ruiz (34), koji živi u Trejsiju u Kaliforniji, priznao da je najviše ciljao naloge koleginica i prijateljica kada je koristio pristup njihovim nalozima, zahvaljujući radu u servisu poruka kompanije Yahoo.

"Ruiz je otkrivao šifre korisnika i pristupao internim Yahoo sistemima kako bi oslabio zaštitu naloga", ističe se u saopštenju.

Nakon toga, Ruiz je sebi omogućio pristup raznim nalozima na internetu, uključujući naloge na iCloudu, Facebooku, Gmailu, Dropboxu i drugim mrežama u potrazi za "privatnim fotografijama i video-snimcima", javio je "Sputnjik".

Iz Ministarstva ističu da je Ruiz nakon toga pravio kopije fotografija i video-snimaka koje je našao na privatnim nalozima i čuvao ih na svom hard-disku.

Ruiz je priznao da je uništio računar i hard-disk na kojem se nalazio ukradeni materijal.

Ukoliko bude osuđen, Ruiz bi mogao provesti do pet godina iza rešetaka, uz novčanu kaznu od 250.000 dolara i plaćanje kompenzacije za nanesenu štetu.

Ruiz je pušten uz kauciju od 200.000 dolara, a na sudu će se pojaviti u februaru.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije