Internet

Botovi postavili četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru

Botovi postavili četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru
Foto: Ilustracija | Botovi postavili četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru

Studija istraživača sa Univerziteta Braun otkrila je da su četvrtinu postova o klimatskim promjenama na Twitteru napisali botovi.

Botovi su računarski programi koji mogu da "imitiraju" ljude i da objavljuju ili šalju poruke na društvenim mrežama. Istraživači su otkrili tvitove koje su objavili botovi kako bi stvorili utisak da postoji visok nivo poricanja klimatskih promjena.

Istraživački tim analizirao je 6,5 miliona tvitova iz perioda koji je bio vezan za najavu predsjednika Donalda Trampa iz juna 2017. da uklanja SAD iz pariskog klimatskog sporazuma.

Otkriće je pokazalo da su botovi vjerovatno objavili 25 odsto tvitova o klimatskim promjenama. Većina tih objava fokusirana je na poricanje globalnog zagrijavanja ili odbacivanje dokaza o klimi.

Botovi na obje strane

Botovi su automatizovani za slanje ili slanje poruka, ali ih mora postaviti osoba. Tim Univerziteta Braun nije mogao da utvrdi ko stoji iza ovih "botovskih" objava.

Korišćen je alat nazvan Botometer, kako bi odredili vjerovatnoću da su neki tvit objavili botovi.

Otkriveni su tvitovi o "lažnoj nauci", kojih je bilo 38 odsto od strane botova.

Mnogo je manje vjerovatno da objave koje podržavaju akciju za zaštitu životne sredine dolaze od botova. Istraživači su otkrili da samo pet odsto tvitova koji zagovaraju takvu akciju potiče od ove vrste softvera, navodi "BBC".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije