Internet

Broj ekstremističkih zajednica na Discordu porastao za 100 odsto

Broj ekstremističkih zajednica na Discordu porastao za 100 odsto
Foto: Pixabay | Broj ekstremističkih zajednica na Discordu porastao za 100 odsto

Prema svom najnovijem izvještaju o transparentnosti, Discord je saopštio da je u drugoj polovini 2020. izbrisao više od 2.000 servera sa nasilnim ili ekstremističkim sadržajem.

Ukupno je uklonjeno 2.212 servera sa pokretima kao što je ultra-desničarski pokret Boogaloo Boys iz SAD i druge slične grupe. Takođe je izbrisano više od 30.000 naloga zbog sličnih kršenja pravila.

Kako bismo te brojke stavili u perspektivu, kompanija je u drugoj polovini godine uklonila ukupno 27.410 servera i 266.075 naloga koji nisu potpadali pod “spam”. Broj zabranjenih zajednica zbog ekstremističkog ili nasilnog sadržaja povećao se za skoro 93 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2020, prenosi b92.

Može se diskutovati o tome kako je do toga došlo, međutim pretpostavka je da takve grupacije prelaze na proaktivniji pristup, kao i da je došlo do rasta ekstremističkih pokreta uopšte. Na primjer, navodi se da je 334 servera imalo veze sa grupom poznatm po teorijama zavjera, QAnon-om.

"I dalje vjerujemo da u Discordu nema mjesta za grupe koje se organizuju oko mržnje, nasilja ili ekstremističkih ideologija", saopštila je kompanija u izvještaju.

Do nedavno aplikacija koju ste koristili za komunikaciju sa prijateljima tokom igranja igre, Discord je od tada evoluirao u mjesto gdje možete pronaći ljude koji “hostuju” od čitalačkih večeri do muzičkih proba bendova.

Štaviše, od početka pandemije koronavirusa, ljudi su masovno počeli da koriste Discord. Sa tim nevjerovatnim rastom, kompanija je potrošila polovinu prošle godine kako bi svoju uslugu učinila pristupačnijom ostalima, koji nisu tu zbog igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije