Internet

ChatGPT mjesto na internetu koje trebate posjetiti

ChatGPT mjesto na internetu koje trebate posjetiti
Foto: Zoran Lukic | ChatGPT mjesto na internetu koje trebate posjetiti

Ako vam je ikad bila potrebna pomoć u pronalaženju informacija ili jednostavno „prijatelj“ koji će saslušati i odgovoriti na vaša pitanja, onda je ChatGBT mjesto na internetu koje trebate posjetiti.

U pitanju je jedan od najnaprednijih i najinteligentnijih chatbotova, koji su trenutno dostupni, a namijenjen je pomoći u svakodnevnim potrebama.

Zapanjujuća je brzina odgovora koji možemo dobiti u nekoliko sekundi po osnovu zadatog pitanja ili komande. U pitanju je Chatbot opcija sa umjetnom inteligencijom koju je razvio OpenAI.

Za korišćenje potrebno je registrovati nalog i to besplatno (email adresa i broj mobilnog telefona na koji dobijete odgovarajući kod) ili opcijom putem postojećeg gmail naloga.

U prvih nekoliko dana, prošle godine, ChatGPT brzo je dosegao milion korisnika. Tokom januara, preko trinaest miliona korisnika koristilo je ovu opciju za istraživanje. Koncept je prilično jednostavan, postavljate pitanje kroz Chatbot i vrlo brzo dobijete određen odgovor.

ChatGPT je baziran na dijalogu i u stanju da razumije i percipira prirodni ljudsku komunikaciju, na osnovu čega dalje generiše informacije kroz „ljudske“ odgovore. Komunicirati se može po raznim temama i interesovanjima, od izrade seminarskih radova pa sve do isporuke komande za programske jezike.

Analizirajući zahtjeve odnosno listu stvari koje ChatGPT može da uradi, vremenom, naiđete na priličan broj fascinantnih informacija i raznolikosti kojima raspolaže. Stiče se utisak da komunicirate sa autorom tekstova sa vještinama nastavnika, programera, marketing stručnjaka ili nekog drugog profesionalca u svojoj branši.

Jedan od investitora Microsoft, uložio je značajne finansije u ChatGPT i već uvodi ovaj sistem u neke od svojih alata.

Na početku, postavili smo jedno opšte pitanje u vezi stanja IT sektora na području BIH.

Odgovor, je stigao prilično brzo i glasio je:

„Industrija informacionih tehnologija (IT) u Bosni i Hercegovini je relativno mala, ali posljednjih godina raste. Zemlja ima snažnu tradiciju inženjerskog i tehničkog obrazovanja, što je pomoglo da se stvori talentovana radna snaga u IT sektoru. Glavne oblasti stručnosti u industriji uključuju razvoj softvera, IT konsalting i IT usluge. Vlada takođe čini napore da promoviše razvoj IT sektora i privuče strane investicije. Međutim, ukupna ekonomija Bosne i Hercegovine se još uvijek oporavlja od posljedica jugoslovenskih ratova, a IT industrija se suočava sa izazovima kao što su nedostatak finansijskih sredstava i ograničeno tržište.“

Njegova glavna „osobina“ i zašto je ChatGPT fascinantan, opcija je konverzacije kao ljudskog razgovora , gdje možete na „ravnopravan“ način tražiti i dobiti određene odgovore. Istina, nisu  sve informacije 100% tačne i dostupne u smislu raspoloživosti odgovora ali zasigurno naredni period donijeće određenu revoluciju u smislu pretraga i odgovara na Internetu.

Analitičari smatraju da ChatGPT, koji su studenti koristili za polaganje ispita i testova, ima veliki „potencijal“ ometati brojne profesije, uključujući i novinarstvo.

Google je nedavno predstavio sopstveni AI Chatbot ali ne toliko uspješno kao ChatGPT za sad.

Glavna prednost ovakve vrste pretrage u odnosu na „tradicionalnu“ je u tome što chat botovi nude interaktivni način komunikacije i personalizovanu uslugu. U dosadašnjoj pretrazi, korisnici upisuju upit u pretragu i dobiju „listu“ odnosno popis web stranica, koje su odgovarajuće za njihov postavljeni upit. Međutim, chat botovi poput ChatGBT-a koriste „prirodni“ jezik i mogu pružiti korisniku odgovore na pitanja bez pregleda liste web stranica.

U konačnici dobijete jednostavan odgovor na upit, uz minimalni količinu pretraživanja i bez otvaranja raznih web stranica, po principu pitanje/odgovor.

Vidjećemo šta će nam prvo donijeti ova dva konkurenta Microsoft i Google u narednom periodu u vezi novih pristupa pretrage i istraživanja informacija na Internetu.


Srđan Bjelić, menadžer za poslovna rješenja, kabinet direktora kompanije Supernova. Autor prve mobilne aplikacije "Nikolaj" za pretragu Svetinja SPC. Učestvovao u realizaciji vise stotina ICT i telekomunikacionih aranžmana u privatnom i javnom sektoru BIH, te projektima regionalnog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije