Internet

Chrome će blokirati obavještenja za koja Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će blokirati obavještenja za koja Google smatra da ometaju korisnike
Foto: Unsplash/Firmbee.com | Chrome će blokirati obavještenja za koja Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obavještenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su "ometajući".

Obavještenja u Google Chromeu i na vebu uopšte trenutno su veliki problem. Vjerovatno ima dana kada vam se čini da skoro svaki sajt koji posjetite traži dozvolu da vam šalje obavještenja, često bez da ste ikada kliknuli na neko dugme na sajtu.

S obzirom da veb sajtovi traže i dozvolu za korišćenje kolačića, a aplikacije mnogo dozvola da bi uopšte mogle da rade, može se lako desiti da bez razmišljanja kliknete na "Dozvoli" kada vas pitaju da li želite da primate obavještenja. Prije nego što shvatite šta ste uradili, vaš veb pregledač počinje da vam prikazuje najnovije recepte sa sajta na koji ste potpuno zaboravili. Stvari su još gore ako se na kraju pretplatite na Chrome obavještenja sa veb sajta koji šalje spam.

Google je napravio određeni napredak po ovom pitanju posljednjih godina, "utišavajući" obavještenja sa veb sajtova koji zloupotrebljavaju obavještenja ili traže dozvolu na pogrešan način. Kada je sajt utišan na ovaj način, Chrome takođe upozorava da sajt možda pokušava da vas prevari.

Sada kompanija pokušava sa novim pristupom u borbi protiv neželjenih obavještenja. Kako izvještava 9to5google, Chrome će uskoro moći da automatski opozove dozvolu veb sajta za slanje obavještenja i blokira sve buduće pokušaje traženja dozvole.

Ključna razlika je u tome što čak i ako ste slučajno dozvolili obavještenja sa takvog sajta, Chrome će se uključiti i potpuno zaustaviti ta obavještenja. Postojeća zaštita Chromea je dizajnirana samo da vas ubijedi da ne date tu dozvolu, ostavljajući izbor vama.

Ovo ne bi trebalo da utiče na ogromnu većinu veb sajtova koji šalju obavještenja preko Chromea, već samo na one za koje je Google ocijenio da su "ometajući".

Nezgodan aspekt ovakvog pristupa je što time Google sebe stavlja u poziciju moderatora veba, budući da odlučuje o tome koji veb sajtovi mogu, a koji ne mogu da šalju obavještenja, barem kada je riječ o Chromeu. Google već to čini u određenoj mjeri kroz Chromeove ugrađene funkcije bezbijednog pregledanja (Safe Browsing) koje blokiraju pristup štetnim veb sajtovima. Ali će kao i kad je riječ o Safe Browsingu, vjerovatno biti moguće onemogućiti ove zaštite od obavještenja preko Chromeovih podešavanja.

Google kaže da ova ometajuća obavještenja krše "Uslove korišćenja usluge za programere" kompanije.

"Spam obavještenja su jedna od najčešćih žalbi koje dobijamo od korisnika Chromea. Ova funkcija je fokusirana na rješavanje ovog problema tako što obezbjeđuje da korisnici dobijaju samo relevantna obavještenja. Ovaj posao vidimo kao djelovanje u ime korisnika radi zaštite njihovih interesa i predstavlja intervenciju koja je pod kontrolom i diskrecijom korisnika", rekao je Googleov portparol.

S obzirom na to da je razvoj Chromeove zaštite od neželjenih obavještenja tek počeo, vjerovatno će proći nekoliko mjeseci prije nego što ona postane široko dostupna.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije