Internet

Chrome najavljuje: Vještačka inteligencija kao pomoć u pretrazi

Chrome najavljuje: Vještačka inteligencija kao pomoć u pretrazi
Foto: N.N. | Chrome najavljuje: Vještačka inteligencija kao pomoć u pretrazi

Google Chrome planira uvođenje opcije za identifikaciju fotografija uz pomoć mašinskog učenja, što bi trebalo da bude korisno za sve one koji imaju manje ili veće poteškoće sa čulom vida.

Internet često umije da bude komplikovan za navigaciju, a posebno za one koji žive sa određenim poteškoćama. To se posebno odnosi na one kojima je oštećeno čulo vida, zbog toga što najveći dio sadržaja ima vizuelne komponente koje su od vitalnog značaja za razumijevanje.

Google je odlučio da riješi taj problem, pa je najavio uvođenje nove funkcije za Chrome koja će uz pomoć mašinskog učenja prepoznavati šta je na slikama, da bi nakon toga onima kojima je to potrebno ponudila tekstualne opise.

Najveći problem je to što na mreži postoje milioni fotografija koje ne sadrže opise i ključne riječi, pa korisnici od opisa dobiju samo riječ "fotografija". To bi sa novom opcijom moglo da se promijeni, što bi donijelo olakšanje velikom broju korisnika kojima je nova opcija neophodna.

Opcija će biti dostupna samo onima koji imaju čitače ekrana koji nude audio ili podršku na Brajevom pismu.

Da bi se funkcija aktivirala u okviru Chromea neophodno je da se ode u Settings, pa u Advanced na dnu strane, zatim se pronađe Accessibility sekcija i aktivira opcija Get image descriptions from Google.

(ENGADGET, PC PRESS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije