SP Qatar 2022.

Internet

Chrome sprema ograničenja za ad-blocker

Chrome sprema ograničenja za ad-blocker
Foto: Pexels/Ilustracija | Chrome sprema ograničenja za ad-blocker
N.N.

Google već četiri godine sprema Manifest V3, a u pitanju je novi API za ekstenzije koji će ograničiti rad mnogih, ako ne i svih, ekstenzija za blokiranje reklama.

Od reklama se živi, pa to što ih mnogi ne vide jeste problem za oglašivače, posebno kad su veliki kao Google. 

Dakle i Google dobro zarađuje na prikazivanju oglasa i drugih marketinških zgoda, a od novca se ne odustaje lako. Manifest V3 stiže već u januaru 2023. godine, što znači kraj za sve one ekstenzije koje rade na Manifest V2, a iz kompanije kažu da je Manifest V3 jedna od najvažnijih promjena u posljednje vrijeme, a kada su ekstenzije u pitanju, prenosi PC Press.

Odluka da se ograniče ekstenzije za blokiranje reklama je u najmanju ruku kontroverzna, iako iz kompanije obećavaju veću sigurnost. Eksperti kažu da je do bezbjednijeg okruženja moglo da se stigle i drugačije, na primjer povećanom kontrolom u okviru prodavnice ekstenzija.

Neki developeri već rade na rješenjima, a još uvijek se ne zna o čemu se tačno radi. Stručnjaci kažu da je ovaj potez kompanije Google veliko iznenađenje, jer odluka koja ugrožava korisnike može ozbiljno da ugrozi udio koji Chrome pregledač ima na tržištu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije