Internet

Da li Facebook opet krši privatnost: Tražili od banaka podatke korisnika

Da li Facebook opet krši privatnost: Tražili od banaka podatke korisnika
Foto: Ilustracija | Da li Facebook opet krši privatnost: Tražili od banaka podatke korisnika

NJUJORK - Facebook je zatražio od velikih američkih banaka da podjele podatke o klijentima kako bi razvili nove usluge na platformi za razmjenu poruka Messenger, piše američki list "Wall Street Journal".

Podaci uključuju informacije o bankovnim transakcijama, stanju računa kao i lokaciji gdje je određena kupovina obavljena. Izvor agencija AFP je to potvrdio, navodeći da su u pitanju banke Čejs, JPMorgan, Sitibank, Vels Fargo i USBankorp.

Za AFP u Facebooku nvode da od banaka nisu tražili podatke o transakcijama.

"Poput mnogih onlajn kompanija sa tržišnim modelom poslovanja mi postajemo partneri sa bankama i kompanijama za kreditne kartice kako bismo ponudili usluge kao što su 'čet' za klijente ili upravljanje nalogom", kažu u Facebooku.

Sa impresivnim brojem od 1,3 milijarde korisnika, cilj Facebooka bio je da uvede još funkcija na svoju platformu. Navodno bi na taj način platforma bila posrednik između banke i klijenta.

"Ideja je bila da razmjena poruka sa bankom može biti bolja nego poziv na čekanju putem telefona – dok je ova opcija u potpunosti izborna", navodi se u saopštenju Facebooka.

Međutim, portparol banke JPMorgan Patriša Veksler uputila je na izjavu datu "Wall Street Journalu".

"Mi ne dijelimo podatke naših klijenata o transakcijama sa drugim platformama, stoga smo morali da kažemo ‘ne’ nekim stvarima kao rezultat toga", izjavila je ona.

Vijest je izazvala negodovanje na društvenim mrežama upravo zbog prethodnog iskustva korisnika kada Facebook nije čuvao njihove privatne informacije. Priznali su prošlog mjeseca da su pod nekoliko istraga američkih i britanskih vlasti zbog skandala u koji je uključena i sada zatvorena marketinška agencija Cambridge Analytica.

Facebook je priznao da je Cambridge Analytica preuzela podatke 87 miliona korisnika dok je radila u sklopu  predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Postavlja se pitanje zašto bi korisnici koristili Facebook za upravljanje finansijama kada svaka banka ima aplikaciju. Facebook u svojoj izjavi navodi da Mesenger može da bude od pomoći preduzećima da prate informacije kao što su bilansi, računi ili datum isporuke.

"Ne koristimo ove informacije ni za šta drugo osim da omogućimo ovakva iskustva – ne za oglašavanje ili nešto slično. Najbitniji dio ovakvih partnerstava je čuvanje tuđih informacija", navode u kompaniji.

Prvi čovjek Facebooka Mark Zakerberg objavio je u maju da uvodi nove kontrole privatnosti koje zahtijevaju evropski regulatori zato što "svi brinu o privatnosti".

Ipak, partnerstvo sa bankama i finansijske usluge na Messengeru nisu novina. Facebook u partnerstvu sa Amerikan exspressom dozvoljava korisnicima da kontaktiraju predstavnike ove kompanije preko Messengera. Takođe, prošle godine Facebook je u dogovoru sa Paypalom omogućio korisnicima da šalju novac preko ove platforme. Takođe, vlasnici kreditne kartice Mastercard mogu da naručuju onlajn preko Messengera.

Ova društvena mreža sada slabo profitira nakon dugogodišnjeg brzog tempa rasta. Njihove akcije opale su nakon objavljivanja lošeg kvartalnog izvještaja, te sa sobom odnijele više od sto milijardi dolara. Ipak, akcije ove društvene mreže malo su se stabilizovale i porasle za 4,4 odsto na 185,69 dolara u ponedjeljak.

(Dojče vele)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije