Internet

Da li će YouTube uskoro "progovoriti" srpski

Da li će YouTube uskoro "progovoriti" srpski
Foto: Ilustracija | Da li će YouTube uskoro "progovoriti" srpski

Google, u posljednje vrijeme, radi na unapređivanju svojih tehnika prevođenja između nekih različitih jezika. Popularni Google Translate je sve bolji, a dio tih napora bi uskoro mogao da postane vidljiv i na YouTube-u.

Neki korisnici popularne video platforme već su počeli da viđaju nove opcije za prevođnje, kako na desktop računarima, tako i na mobilnoj aplikaciji.

Nova opcija je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, pa velika većina korisnika neće moći da je vidi ni u opcijama, niti kao dio nekog aktuelnog ažuriranja.

Riječ je o automatskom prevođenju zvuka i ispisivaju prevoda u titlovima ispod videa. Sajt Android Police je od svojih dojavljivača saznao da je opcija u fazi tesiranja ponuđena samo za prevod sa engleskog na portugalski i turski jezik. Sistem, takođe, automatski prevodi druge ispise na filmu i dodatne opise.

Činjenica je da je YouTube najveća i najpopularnija video platforma na vebu, na kome se nalaze stotine miliona različitih snimaka. Uvođenje automatskog prevođenja bi donijelo veliku prednost u korišćenju platforme širom svijeta i donijelo još mnogo pregleda, prenosi Telegraf.

Naravno, pod pretpostavkom da Google prethodno kreira veliku bazu precizni bazu jezika, koju će koristiti i Translate i YouTube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije