Internet

Danci tužili Google antimonopolškom regulatoru EU

Danci tužili Google antimonopolškom regulatoru EU
Foto: Pexels | Danci tužili Google antimonopolškom regulatoru EU
Tanjug

Danska kompanija za onlajn traženje posla Džobindeks podnijela je danas žalbu protiv Google-a antimonopolskom regulatoru Evropske unije, navodeći da američka firma nepravedno favorizuje sopstveni servis za traženje zaposlenja.

Ova žlaba bi mogla da podstakne šeficu EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager da ubrza postupak istrage pomenutog Google-ovog servisa, tri godine nakon što je ta usluga ove kompanije prvi put stavljena pod lupu regulatora. Od tada, EU nije preduzela nikakve konkretne mjere po ovom pitanju, prenosi Rojters.

Evropska komisija i Google nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Google, kojeg je Vestagerova kaznila sa više od 8 milijardi evra (8,4 milijarde dolara) posljednjih godina zbog raznih antikonkurentskih praksi, ranije je saopštio da radi na promjeni te usluge u Evropi nakon pritužbi konkurenata koji nude onlajn servise traženja zaposlenja.

Servis "Google for Jobs", koji je 2018. godine pokrenut u Evropi, izazvao je 2019. kritike 23 veb-sajta za traženje posla, koji su naveli da su izgubili udio na tržištu jer je američki gigant za onlajn pretragu navodno iskoristio svoju tržišnu moć da favorizuje svoj novi servis.

Kompanija Džobindeks, jedna od 23 koje su ustale protiv Google-a pre tri godine, saopštila je da je Google antikonkurentskim sredstvima okrenuo visoko konkurentno dansko tržište radnih mjesta prema sebi.

Osnivač i glavni izvršni direktor Džobindeksa, Kare Danijelsen, izjavio je da je njegova kompanija izgradila najveću bazu podataka o radnim mjestima u Danskoj prije nego što je Google ušao u taj segment i da je u kratkom vremenskom periodu izgubila 20 odsto od ukupnog obima pretraga zbog "inferiorinijeg Google-ovog servisa“, koji američka firma stavlja na vrh strane rezultata pretrage.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije