Internet

Direktor Instagrama otkrio "tajnu" feed-a

Direktor Instagrama otkrio "tajnu" feed-a
Foto: Ilustracija | Direktor Instagrama otkrio "tajnu" feed-a

Mnogi se pitaju zašto im određene objave na Instagramu izlaze na vrhu početne strane, a neke na dnu?

Sve je do algoritma i raznih signala i procesa, od kojih svaki ima različitu ulogu, objašnjava Adam Moseri, izvršni direktor Instagrama.

Sofisticirani sistem brine o čitavom procesu feed-a, objašnjava Moseri, pošto je Instagram dobio veliki broj poruka od korisnika koji se bune da njihove objave ne izlaze ljudima koji ih prate, prenosi b92.

"Instagram posjeduje različte signale, procese i algoritme i svaki ima posebnu ulogu. Oni imaju posebnu ulogu pri odlučivanju šta će korisnici vidjeti na početnoj strani. Najvažniji signal je informacija o određenoj objavi, a to je domet, popularnost i broj lajkova. Važne su i informacije sadržaju. Bitno je kada je objavljen, da li je slika ili video, da li više slika ili koliko video traje, da li je povezan sa određenom lokacijom... Bitno je i ko objavljuje sadržaj. Da li ste često lajkovali i imali interakcije sa onim koji objavljuje sadržaj i tada se gleda istorija aktivnosti. Algoritam će na osnovu svega toga pokušati da predvidi koje će vam objave biti najzanimljivije", stoji u blogu Moserija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije