Internet

Direktor Vibera: Poštujemo slobodu izražavanja, ali postoje granice

Direktor Vibera: Poštujemo slobodu izražavanja, ali postoje granice
Foto: Ilustracija | Direktor Vibera: Poštujemo slobodu izražavanja, ali postoje granice

Viber poštuje slobodu izražavanja, ali postoje i neke granice, kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povrijeđuje ljude, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug generalni direktor kompanije Rakuten Viber na globalnom nivou, Đamel Agaua, objašnjavajući razloge prekida poslovnih odnosa Vibera sa Faceboook.

Naime, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, kompanija Rakuten Viber, objavila je prije oko tri nedelje da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom.

Upitan šta je dovelo do toga, Ðamel kaže da su dostigli tačku poslije koje politika i vrednosti Facebook više nisu bile kompatibilne sa politikom i vrednostima Vibera.

"Razlog leži u činjenici da je generalni direktor i osnivač Facebooka prije nekoliko mjeseci izjavio da Facebook nije taj koji treba da prockenjuje šta je istina i da bilo kakav javni govor, čak i nasilne a ponekad i rasističke prirode, može biti objavljivan na Facebooku - ali da ga Facebook neće moderirati", naveo je Ðamel, u prvom intervjuu koji je dao nekom mediju u Srbiji i regionu.

Sve je počelo, objašnjava čelnik Vibera, sa događajima u SAD, u vezi sa ubistvima Afroamerikanaca, kada su brojne rasprave i javni stavovi objavljeni na Facebooku.

"Neki od njih su bili ekstremno nasilnički intonirani, a neki čak i jasno rasistički, dok su istovremeno ostale društvene mreže odlučile da moderiraju ili čak blokiraju sadržaj te vrste", kaže Ðamel.

Facebook ima, dodaje, drugačiju politiku, pošto oni smatraju da svako ima slobodu da bilo šta napiše na njihovoj platformi, dok po Viberu to nikako ne može da bude cilj savremenog društva:

"Zbog toga smo odlučili da prekinemo sve poslovne veze sa tom kompanijom, budući da je naša vizija Viberove društvene odgovornosti i značaja, u suštini, da blokiramo sadržaj koji može biti pretjerano nasilnički nastrojen ili rasistički intoniran, jer to povređuje ljude".

"Razumijemo koncept slobode izražavanja i nastojimo da poštujemo taj princip, ali postoje i neke granice, a to je kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povrijeđuje druge ljude", ističe Ðamel.

Viber je, kako navodi, veoma raznolika kompanija u kojoj su angažovani ljudi svih boja kože i vjeroispovesti i oni su, kaže, bili povređeni tim sadržajem.

"Mislim da je to još više bio slučaj sa našim korisnicima", dodaje sagovornik Tanjuga i ističe da su tako došli do tačke posle koje više nisu mogli da održavaju bilo kakav poslovni odnos sa Facebookom, zbog čega je i donijeta odluka o prekidu saradnje, prije oko tri nedjelje.

Na pitanje koje je korake preduzeo Viber i šta bi konkretno mogle biti moguće posljedice po Viber i njegove korisnike, kaže da postoje tri posljedice te odluke.

Prva je uklanjanje aplikacije Facebook conect iz Vibera, što znači da korisnici koji su ranije koristili svoje korisničko ime i lozinku za prijavljivanje na Facebook kako bi se ulogovali na Viber to više ne mogu da čine.

Najnovije verzije Vibera za operativne sisteme Android i iOS sada ne sadrže Facebook conect, jer je on uklonjen, što za pet do 10 odsto Viberovih korisnika predstavlja određeno umanjenje pogodnosti u radu.

Na primjer, fotografije sa Faceboka više neće moći da se automatski prenesu na Viber, a u slučaju da korisnici žele da dodaju elektronske adrese na svoj Viber nalog, one ne mogu biti prenijete sa Facebooka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije