Internet

Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu

Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu
Foto: N.N. | Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu
N.N.

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju da dobiju dozvolu osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

Regulatori navode da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnicima i izdavačima prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je jedan srednjoškolac u Njemačkoj skinuo fotografiju Kordobe sa internet-stranice putničke agencije kako bi ilustrovao prezentaciju koja je potom objavljena na internet-stranici škole.

Fotograf Dirk Renkhof je zbog toga tužio grad Valtrop i njemačku saveznu državu Severnu Rajnu - Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 evra.

"Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internet-stranici uz dozvolu autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora", navele su sudije.

"Objavljivanjem na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici", dodali su oni.

Presuda bi mogla za rezultat da ima seriju parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

"Ideja je da mi kao društvo moramo poštovati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Evropske komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to", dodao je on.

(b92)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije