Internet

EU počinje primjenu pravila za tehnološke gigante u proljeće 2023. godine

EU počinje primjenu pravila za tehnološke gigante u proljeće 2023. godine
Foto: Arhiva/Ilustracija | EU počinje primjenu pravila za tehnološke gigante u proljeće 2023. godine
N.N.

Evropska unija ima za cilj da počne da primjenjuje Zakon o digitalnim tržištima (DMA) u proljeće 2023. godine, objavila je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager na konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) prošle nedjelje.

 Margret Vestager je ranije izjavila da bi antimonopolsko zakonodavstvo, koje uvodi novi set pravila za obuzdavanje moći Big Tech-a, moglo da se primjeni već u oktobru ove godine.

"DMA će stupiti na snagu sljedećeg proljeća i mi se spremamo za primjenu čim stignu prva obavještenja", rekla je Vestager tokom svog govora na ICN. Prema izvještajima TechCrunch-a, ona sugeriše da će Komisija biti spremna da reaguje protiv bilo kakvog kršenja koje učine velike tehnološke kompanije kao što su Meta, Apple, Google, Microsoft i Amazon.

DMA, koji čeka konačno odobrenje Savjeta i Parlamenta, definiše Big Tech kao kompanije koje imaju tržišnu kapitalizaciju od preko 75 milijardi evra i posjeduju društvenu platformu ili aplikaciju koja ima najmanje 45 miliona korisnika mjesečno. Ove kompanije se mogu suočiti sa kaznama od "do 10 procenata svog ukupnog svjetskog prometa u prethodnoj finansijskoj godini. Takođe, ako se utvrdi da krše pravila DMA, kazna bi se mogla povećati na 20 procenata u slučaju ponovljenog prekršaja.

U skladu sa DMA, kompanije će imati tri mjeseca da prijave svoj status Komisiji, nakon čega slijedi period čekanja do dva mjeseca da dobiju potvrdu od EU. Ovaj period čekanja, zajedno sa odloženim sprovođenjem DMA, mogao bi da znači da nećemo vidjeti prve probleme između EU i Big Tech do kraja 2023.godine.

"Ovo sljedeće poglavlje je uzbudljivo. To znači mnogo konkretnih priprema. Radi se o uspostavljanju novih struktura. Takođe, radi se o zapošljavanju osoblja. Radi se o pripremi IT sistema. Radi se o izradi dodatnih zakonskih tekstova o procedurama ili obrascima za obaveštenja. Naši timovi su trenutno zauzeti svim ovim pripremama i cilj nam je da uskoro izađemo sa novim strukturama", objasnila je Vestager-ova.

Kašnjenje u realizaciji DMA bi moglo dati Komisiji više vremena da se pripremi. Takođe, kašnjenje bi moglo poslužiti kao kritika ako Komisija ne odgovori na bilo koja veća kršenja koja su se dogodila od sada do trenutka kada DMA dobije zvaničnu primjenu.

Kada se usvoji, DMA će vjerovatno poremetiti poslovne modele koje koriste svetski tehnološki giganti. Kao prvo, moglo bi da dogodi da Apple počne da dozvoljava korisnicima da preuzimaju aplikacije izvan App Store-a, što je ideja protiv koje se izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk odlučno protivi. On tvrdi da bi spoljno učitavanje moglo da "uništi" bezbjednost iPhone-a, prenosi PC Press.

Drugi zahtjevi bi mogli da budu da WhatsApp i iMessage postanu interoperabilni sa manjim platformama. Takva politika može otežati WhatsApp-u kontrolu end-to-end enkripcije, prenosi Telegraf..

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije