Internet

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog
Foto: Pexels | Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Bez obzira koliko Facebook unaprijedi svoje mjere bezbijednosti, hakeri će uvijek biti prijetnja korisnicima na platformi.

Međutim, način na koji kompanija pomaže korisnicima koji su postali žrtve hakera trebalo bi da bude značajno poboljšan. Prema izvještaju Vašington Posta, nekim korisnicima Facebooka bile su potrebne godine da vrate svoje naloge a neki su usput odustali.

Iako je najveća društvena mreža na svijetu, Facebook nikada nije imao pravu korisničku podršku, zbog čega je hakovanim korisnicima izuzetno teško da stupe u kontakt sa zaposlenima u kompaniji. A prema podacima neprofitne organizacije Identity Threat Resource Center, broj prijava za hakovane naloge na društvenim mrežama porastao je za 159% od 2021. do 2022. Facebook sa organizacijom kakvu ima ne uspijeva da pomogne žrtvama hakovanja u vrijeme kada je broj hakovanih naloga u porastu. Kao odgovor na ove tvrdnje, kompanija je Postu dala mlak odgovor, rekavši da "napreduje" u ovim oblastima.

"Tokom prošle godine ostvarili smo značajan napredak u podizanju svijesti o uobičajenim pretnjama širom interneta koje mogu da dovedu do kompromitovanja naloga, i poboljšanju naših procesa oporavka naloga kako bismo podržali ljude koji su blokirani, i pomogli im da povrate pristup svom nalogu", rekla je portparolka Mete Gabi Kurtis za Post.

Međutim, žrtve hakovanja sa kojima je razgovarao Vašington Post kažu da ne mogu da stupe u kontakt sa Metinom korisničkom podrškom preko telefona, a obraćanje putem emaila je često beskorisno. Neki ljudi ostavljaju osetljive lične podatke kao što su slike vozačkih dozvola, da na kraju, zauzvrat, ne bi dobili ništa, prenosi sajt Informacija.rs

Bez obzira šta kompanija kaže, čini se da nikada nije davala prioritet uslugama koje je dužna da pruži korisnicima. A sa otpuštanjima zaposlenih, ovaj problem bi mogao da postane još gori. Zato bi trebalo da se uzdate prije svega u svoj zdrav razum da biste izbjegli zamke hakera, a za Facebook nalog koristite jedinstvenu kompleksnu lozinku koju niste koristili na drugim sajtovima. I na kraju, ali ne i najmanje važno, omogućite dvofaktorsku autentifikaciju kako biste bolje zaštitili svoj Facebook nalog.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije