Internet

Evropski sud pravde donio važnu presudu o društvenim mrežama

Evropski sud pravde donio važnu presudu o društvenim mrežama
Foto: Ilustracija | Evropski sud pravde donio važnu presudu o društvenim mrežama

Društvenim mrežama poput Facebooka može se narediti da se oštrije postave prema uklanjanju klevetničkih sadržaja, odlučio je najviši sud Evropske unije u slučaju jedne austrijske političarke.

Facebook je kritikovao tu odluku rekavši da otvara "kritična pitanja" u vezi sa slobodom izražavanja.

Eva Glavišing-Pieček, bivša šefica austrijskih Zelenih i poslaničkog kluba te stranke, zatražila je 2016. godine od Facebooka da ukloni klevete koje je o joj objavio jedan korisnik zajedno s člankom u kojem se piše o tome da Zeleni podržavaju uvođenje minimalne plate za migrante.

Facebook je to učinio tek nakon što se Glavišning žalila sudu i blokirao sadržaj u Austriji, ali ona je potom zatražila da se nalog proširi na cijeli svijet, kao i na sve slične klevetničke objave protiv nje.

Austrijski vrhovni sud se zatim obratio Evropskom sudu pravde (ECJ) u Luksembourgu da mu pomogne da protumači evropske zakone o internetu.

Sudije Evropskog suda pravde su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati.

Nacionalni sudovi mogu nadalje odlučiti hoće li tu obvezu proširiti na cijeli svijet, piše u obrazloženju odluke.

Austrijska političarka pohvalila je presudu kao prekretnicu koja koristi svima koji su oklevetani na internetu.

"Ovo je istorijska pobjeda koja štiti lična prava protiv internet divova", rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA, dodajući da je EU pokazala "samopouzdanje kada se radi o osnovnim pravima o vrijednostima".

Ali, Facebook ju je kritikovao tvrdeći da nije u skladu s načelom po kojem jedna država ne može drugoj nametati svoje zakone o slobodi izražavanja.

Slučaj se sada vraća austrijskom vrhovnom sudu koji bi, uzimajući u obzir odluku Evropskog suda pravde, trebalo da donese konačnu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije