Internet

Evropski sud pravde podržao propise EU o mrežnoj neutralnosti

Evropski sud pravde podržao propise EU o mrežnoj neutralnosti
Foto: pixabay.com/ilustracija | Evropski sud pravde podržao propise EU o mrežnoj neutralnost

Evropski sud pravde danas je podržao propise Evropske unije o takozvanoj mrežnoj neutralnosti na internetu, kojima se pružaoci internet usluga onemogućavaju u tome da favorizuju neke segmente internet saobraćaja ili određene korisnike.

Prema tim pravilima, svi internet provajderi cjelokupan saobraćaj moraju tretirati jednako i pristup internetu kroz njihove specijalizovane usluge ne smije biti kvalitetniji u poređenju sa ostalim saobraćajem, a takođe ne smiju da svoje kapacitete prodaju velikim kompanijama kao što su Google i Netflix, a da pri tom ostalim korisnicima pružaju usporen pristup internetu.

Kako navodi AP, ovo predstavlja prvi slučaj da je Evropski sud pravde, čije je sjedište u Luksemburgu, pružio tumačenje tih pravila EU, uvedenih 2015.

To je učinjeno na zahtjev kompanije "Telenor Mađarska", koja je zatražila pojašnjenje propisa pošto su je regulatorna tijela u Mađarskoj sprečila da pristup internetu kroz neke aplikacije i usluge pruža besplatno, dok se kroz neke druge internet saobraćaj odvija usporeno ili je onemogućen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije